Het Zonnepanelen Zekerplan

Uw Zon investering Zeker!

byd_k9-2011_r3.jpg

Amsterdam Airport Schiphol heeft 35 elektrische bussen van het Chinese BYD in gebruik genomen voor het vervoer van reizigers van hun vliegtuig naar de gate. De bussen worden geladen met zonnestroom.


Iedere bus heeft op de luchthaven een eigen oplaadpaal. Daarmee heeft Schiphol de grootste oplaadlocatie voor elektrische bussen van Europa. Jos Nijhuis, chief executive officer en president-directeur Schiphol Group: ‘Schiphol wil een van de duurzaamste luchthavens ter wereld zijn. Bij alles wat we doen proberen we schoner, slimmer, zuiniger en socialer te handelen. Dat de bussen worden opgeladen door de eigen zonnepanelen is helemaal fantastisch.’

In 2012 startte Schiphol een proefproject met zonnepanelen. Dit om te onderzoeken of grootschalig, rendabel en structureel gebruik van zonne-energie op de luchthaven mogelijk is. Voor de test zijn destijds 1.890 zonnepanelen aangelegd op testingGROUNDS, de eigen testlocatie van theGROUNDS. In totaal beslaan de zonnepanelen een oppervlakte van 9.500 vierkante meter. Het testveld levert per jaar ruim 440.000 kilowattuur aan groene energie die nu dus onder meer aangewend wordt om e bussen op te laden.

De bussen zijn in de afgelopen anderhalf jaar speciaal ontworpen voor en in samenwerking met de luchthaven. Meer zitruimte en comfort en extra plaats voor bagage. Dat kan omdat de bussen een kleinere accu hebben, toegespitst op de benodigde actieradius op Schiphol. Bij het ontwerp is extra aandacht besteed aan materialen, kleuren, stoelen, stangen en handlussen voor een chique uitstraling en veel comfort voor de reiziger.

De 12 meter lange BYD-bussen zijn de eerste volledig elektrische bussen die het transport verzorgen op een grote mondiale luchthaven. Bovendien zijn deze bussen de eerste elektrische bussen in Europa met slechts twee in plaats van drie batterijen. Door het aantal batterijen per bus te verminderen -een wens van de luchthaven- is er meer ruimte ontstaan voor passagiers en is het totaalgewicht van de bus aanzienlijk verlaagd. De verlaging heeft een gunstig effect op onder meer de actieradius en de bedrijfskosten.

 

Benieuwd naar het verzekeren en veilig stellen van uw duurzame investering? We vertellen u graag meer over onze allrisk zonnepanelen verzekering. Neem contact op of laat een bericht achter.

►Volg het Zonnepanelen Zekerplan @zonzekerplan op Twitter voor interessant nieuws over zonne-energie en zonnepanelen.